Подлагането на козметични процедури с цел подобряване вида на кожата и, по този начин, и на самочувствието, все повече се налага като широко разпространена практика в наши дни. Преди да го направят обаче, пациентите си задават редица въпроси, отговорите на които е най-добре да бъдат дадени от висококвалифициран лекар, който да прецени индивидуалното им състояние. Все пак, има някои най-общи положения, които можем да разкрием, за да Ви послужат като отправна точка.

Премахването на стрии е една от най-често извършваните процедури.

Както мъжете, така и жените често имат стрии. Това са онези бели линии, които се появяват най-често по горната част на гърдите, ръцете, бедрата, седалището и корема, които до съвсем скоро се считаха за нелечими белези. Причината е, че те представляват разкъсване на колагеновите и еластиновите влакна в кожата – именно това е същността на един от най-често срещаните козметични дефекти, които притесняват толкова много хора. Напредването на технологиите позволява успешното премахване на стрии с лазер само с няколко процедури. За дерматолозите тази терапия се е превърнала практически в рутина, особено предвид факта, че за пациентите няма период на възстановяване.

Какво се случва по време на процедурата?

Лазерен лъч с дебелина, приблизително колкото на човешки косъм, се насочва към белега, за да проникне до средните слоеве на кожата през мрежа от микроскопични убождания. Дълбочината, на която действа лазерната енергия, е достатъчна, за да стимулира естествените възстановителни процеси – производството на нови влакна колаген и еластин – и да съдейства за постепенна замяна на наранената кожа с нова.
Резултатите при всеки пациент са различни и зависят от първоначалното състояние, както и от грижата, която полагате след терапията.

Може ли лазерното премахване на стрии да нарани вътрешните органи?

Това е една от основните тревоги на пациентите и въпрос, чийто отговор е в крайна сметка определящ за това дали изобщо да се подложат на процедурата. Лазерният лъв прониква на точно определена дълбочина в кожата, достатъчно малка, че вътрешните органи да са напълно защитени от всякакво увреждане.

Има ли процедурата странични ефекти?

Премахването на стрии с лазер не нарушава по никакъв начин дневната Ви рутина. По време на процедурата дискомфортът е сведен до минимум благодарение на системите за охлаждане, с които е снабден всеки уред. Все пак, в зависимост от състоянието на кожата, след терапията може да имате леко зачервяване или парене, подобно на леко слънчево изгаряне, което ще отшуми до няколко часа.

Трябва ли да полагам специфични грижи за кожата след терапията?

В продължение на 6-8 седмици след процедурата използвайте слънцезащитни продукти с висок фактор и избягвайте прякото излагане на слънце. През първите няколко дни, в зависимост от състоянието на кожата Ви, добра идея е да се въздържате от механичен и химичен пилинг на третираните зони. Можете да използвате стандартните си продукти за грим още на следващия ден.

Лазерното премахване на стрии е козметична процедура, която е безвредна само ако бъде назначена и проведена под ръководството на висококвалифициран дерматолог. Специалистите в екипа на Spectro IMA ще Ви преведат през процеса, за да имате желаната здрава и красива кожа и ще отговорят на всички Ваши въпроси. Запазете своя час за консултация!