С времето кожата губи своята свежест, плътност и еластичност, а, наред с това, и способността си да се възстановява. Ежедневната невербална комуникация пък, на свой ред, се състои от жестове и мимики – помислете, например, колко пъти дневно повдигате вежди, смеете се силно или изразявате по какъвто и да е начин емоции и чувства. Връзката между двете предишни изречения е именно фактът, че в тях се съдържат основните причини за появата на бръчките – начинът, по който времето се отразява на кожата и естествените маниери на общуване.


Бръчките – основен проблем за самочувствието

Младата, стегната, гладка кожа е нещо, което всеки, особено дамите, желае да има за максимално дълго време. Ето защо бръчките, дори не дълбоките, са предпоставка за ниско самочувствие. Екипът от квалифицирани дерматолози на клиника Spectro IMA разбира това много добре – ето защо, наред с всички останали начини, по които могат да Ви помогнат да повишите увереността си, лекарите се фокусират върху редица процедури за премахване на бръчки. 

Какви са особеностите при запълване на бръчки на челото?

По челото обикновено най-видими са хоризонталните бръчки – те се появяват заради съкращаване на мускула, отговорен за мимиката и повдигането на веждите, който се използва несъзнателно много пъти всеки ден. Така при запълване на бръчки на челото дерматолозите най-често използват мускулен релаксант, за да се предотврати именно съкращаването. Обикновено продуктът е ботулинов токсин (по-известен под наименованието “ботокс”) – той може да се постави, при нужда, и в зоната на т.нар. “гневни бръчки”, за да се постигне по-добър естетичен ефект. 

Процедурата, в наши дни, е на практика рутинна и напълно безопасна, ако се извършва от квалифициран дерматолог. Времетраенето е между 15 и 30 минути, а ботулиновият токсин се абсорбира естествено от организма в рамките на 4-6 месеца. Такава е трайността и на ефекта от процедурата – ако пациентите и лекарят преценят, запълването на бръчки на челото с продукта може да бъде повторена след изчезване на ефекта. 

Има ли допълнителни процедури за премахване на бръчки?

В зависимост от състоянието на кожата, дерматологът ще прецени дали поставянето на ботокс е достатъчно за постигане на желания от пациента ефект. Понякога се налага прилагането на допълнителни процедури за премахване на бръчки като запълването им с хиалуронов филър. След като се види ефектът от поставянето на мускулния релаксант, лекарят може да назначи използването и на филър. Между двете терапии трябва да има между 2 и 8 седмици разстояние, като какъв е подходящият период за всеки отделен случай определя дерматологът. 

Процедурите за премахване на бръчки са напълно безопасни, а естетичните дерматолози в екипа на Spectro IMA винаги се стремят към естествен резултат. Залагаме само на най-чистите, одобрени от ЕС филъри, тъй като здравето на пациентите ни е на първо място. Ако имате въпроси или опасения, запишете своя час за консултация!